تماشای محوطه بیرونی امامزاده قاسم تجریش در دوران ناصرالدینشاه + عکس

ببینید؛ امامزاده قاسم تجریش در دوران ناصرالدین‌شاه

عکسی از دوران قاجار را ملاحظه میکنید که محوطه بیرونی امامزاده قاسم تجریش را به تصویر کشیده است؛ بنایی که قدمت آن به دوره صفوی بازمیگردد و در روزگار ناصرالدینشاه، دستخوش تغییرات و مرمتهایی شد که چهرهای تازه به این زیارتگاه تاریخی بخشید.

به گزارش خبرنگار ما، امامزاده قاسم در شمال منطقه شمیران و در روستای قدیمی «دژ علیا» (بالادژ) واقع شده است و بر اساس معتبرترین روایات، مدفن «قاسم بن حسن بن زید بن حسن مجتبی(ع)» از نوادگان امام حسن مجتبی(ع) به شمار میرود . این بقعه که امروزه به عنوان یکی از اماکن متبرک و پربازدید تهران شناخته میشود، در تاریخ ۲۸ فروردین ۱۳۵۱ با شماره ثبت ۹۰۸ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است .

سیر تحول معماری امامزاده قاسم از صفویه تا قاجار

بنای اصلی امامزاده قاسم به شکل برجی هشتضلعی و با مصالح آجر ساخته شده بود که قدمت آن به قرن هفتم هجری میرسد . در دوران شاه تهماسب صفوی، صندوقی با تاریخ ۹۶۳ هجری قمری بر روی مرقد نهاده شد. با این حال، توسعه چشمگیر این بقعه در دوران قاجار و به ویژه در زمان ناصرالدینشاه رخ داد؛ به گونهای که ایوانی رو به جنوب و ایوان شرقی به عنوان رواق حرم ساخته شد و گنبدی کاشیکاری شده بر فراز بارگاه احداث گردید .

ببینید؛ امامزاده قاسم تجریش در دوران ناصرالدین‌شاه
ببینید؛ امامزاده قاسم تجریش در دوران ناصرالدین‌شاه

ناصرالدینشاه که خود به عکاسی علاقه فراوان داشت و نخستین پادشاه ایرانی بود که خاطرات خود را نوشت، در توسعه و تزیین اماکن مذهبی و امامزادهها نقشی پررنگ ایفا کرد . او برای ترمیم، نوسازی و زیباسازی حرمهای امامان و امامزادگان شیعه از جمله حرم حسین بن علی(ع)، حرم عسکریین(ع) و حرم علی بن موسیالرضا(ع) اقدامات مهمی انجام داد و به ترویج آیینهای شیعی مانند عزاداری و تعزیه پرداخت . بنای تکیه دولت نیز از جمله اقدامات او در این راستا محسوب میشود.

عکاسی در دوره ناصری؛ روایتی تصویری از اماکن مذهبی

عکسی که اکنون از محوطه بیرونی امامزاده قاسم تجریش در دوران ناصرالدینشاه در دسترس است، نمونهای از اسناد تصویری ارزشمندی به شمار میرود که به واسطه علاقه شاه قاجار به این هنر نوین پدید آمدند. ناصرالدینشاه که یکی از اولین عکاسان ایرانی بود، به اهمیت عکاسی به عنوان رسانهای برای ثبت وقایع و اماکن پی برد و عکاسان متعددی را به نقاط مختلف ایران اعزام کرد .

این عکسها که امروز در مجموعههای معتبری همچون کاخ موزه گلستان نگهداری میشوند، نه تنها جنبه هنری دارند، بلکه اسناد تاریخی مهمی از پوشش، معماری و بافت شهری تهران در دوره قاجار به شمار میروند . ثبت محوطه بیرونی امامزاده قاسم تجریش از این منظر، امکان بازنگری در تاریخ و نحوه توسعه این زیارتگاه را در دوران ناصری فراهم میآورد و نشان میدهد که بنای امامزاده در آن زمان با چه ساختار و فضای شهری احاطه شده بوده است.

تصویر امروز، یادآور دورانی است که هنر عکاسی در ایران تازه پا گرفته بود و اماکن مذهبی همچون امامزاده قاسم، در چارچوب همان سنتهای معماری ایرانی، با نگاه هنرمندانه و مستند ناصرالدینشاه، برای آیندگان ماندگار شدند.

مجله اینترنتی جیجا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *